• "Hvad Djevelen Nøler I Efter"
    Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling d......

  • Blink tilbake på plass
    MTB KNM Blink seilte 29.november ut fra sin faste plass mellom magasinbygningene på Karljohansvern, det har den ikke......

  • Kobben hjemme igjen!
    Norges første undervannsbåt, Kobben, er hjemme i Horten igjen. Eller rettere sagt tårnet kom i dag fra Bergen til Ho......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Åpent hver dag i sommer

Marinemuseet er åpent alle dager i sommer fra 12-16

Kobben hjemme igjen!

Norges første undervannsbåt, Kobben, er hjemme i Horten igjen. Eller rettere sagt tårnet kom i dag fra Bergen til Horten.

Teie ubåtstasjon 100år

15.-16. september 2018 markeres 100 års jubileum for Teie Ubåtstasjon 1918-1940

Sanitet på en annen måte!

At medisin på sjøen er annerledes en tradisjonell medisin på land er det liten tvil om. Mange bor tett og ofte er avtanden til land ett par seilasdager unna. Med den nye utstillingen "sanitet på en annen måte" har vi ønsket å rette søkelyset mot det som er spesielt for sanitet i Sjøforsvaret.

"Hvad Djevelen Nøler I Efter"

Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling der vi kan vise originalgjenstander som skal ha tilhørt sjøhelten og hvor han blant annet har risset inn sine bataljer.

Har du sett filmen Sjøforsvaret 200 år?

I 2014 feiret Sjøforsvaret sitt 200års jubileum som selvstendig norsk marine. Faktisk er Marinen eldre enn Grunnloven. Filmen Sjøforsvaret 200 år som du her kan se en smakebit av er tilsalgs i museet eller pr epost

KNM Blink på plass igjen

MTB KNM Blink seilte 29.november ut fra sin faste plass mellom magasinbygningene på Karljohansvern, det har den ikke gjort på over ti år! Etter doksetting og en ansiktsløftning er hun nå tilbake på sin faste plass i magasinkanalen.

Nøytralitetsvakten under 1.verdenskrig

Etter en festuke i Horten, hvor mange av Europas kongehus var representert, startet første verdenskrig. Norge inntok en nøytral rolle i konflikten som var under oppseiling. En nøytralitet som skulle kreve mange ressurser og gi stor belastning på Sjøforsvarets mannskaper.  

Skrei på land i Horten

En lørdag i slutten av november ble P380 Skrei løftet opp fra vannet for aller siste gang, men ennå er ikke det ikke avklart når publikum får se det verneverdige fartøyet. Nå går turen til midlertidig lagring i hangar B på Møringa.

Sjøforsvaret dag for dag på nett

Fredag 5.desember kunne Sjøforsvaret og Marinemuseet åpne den nye historiske kalenderen "Sjøforsvaret dag for dag". Dette er en historisk database som i kortform tar for seg noen av de viktigste hendelsene i Sjøforsvarets historie, fra 1814 til 2000. Grunnlaget for basen er hendelsene i boka med samme navn.

Marinemuseet er medlem av

Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"

18.06.1860
Dampfregatten ST. OLAF ble overtatt og heiste kommandoen med kommandør Wolfgang W. Haff ner som skipssjef. Viseadmiral HKH Prins Oscar heiste samtidig sitt flagg som sjef for den norsk-svenske eskadren som møtte til HM Kong Carls og HM Dronning Louises kroning i Trondheim. Kommandør Haffner ble året etter statsråd og sjef for Marine- og Postdepartementet. ST. OLAF ble i 1892 ombygget til kullholk og solgt i 1924.
Kort beskrivelse av ST. OLAF: Deplasement: 2.182 tonn Fremdriftsmiddel: Seil og maskin Fart: 10.5 knop (seil og maskin) Besetning: 500 mann Hovedbestykning: 20-60 pds bombekanoner L/13, 20-60 pds. Kanoner L/14.5 og 8-30 pds. Kanoner No.1, L/14
18.06.1962
Oppsynsskipet FARM (2) ble overtatt og heiste kommandoen med kapteinløytnant Kjell Enoksen som skipssjef. FARM (2) var det første av to fartøyer som ble bygget i denne klassen. Det andre fartøyet fikk navnet HEIMDAL (2). FARM (2) gikk i 1977 over til å bli kystvaktfartøy og gjennomgikk i 1979 en større ombygging og modernisering. Fartøyet gikk ut av tjeneste i 1996.
Kort beskrivelse av FARM (2)-klassen: Deplasement: 600 tonn Fart: 16 knop Besetning.: 29 mann Bestykning: 1-40 med mer kanon
18.06.2007
Under en verdig markering på OSCARSBORG FESTNING tok Generalinspektøren for Sjøforsvaret kontreadmiral Jan Eirik Finseth avskjed med Kystartilleriet (KA). Våpenet ble med det formelt avviklet. Avviklingen av KA hadde foregått gradvis, men hvor enkelte av de mest moderne stridsanleggene hadde blitt lagt til langtidslagring. Stortinget besluttet at reststrukturen skulle avvikles fra 1. januar 2006.

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Åpningstider

Mai - September: 

Alle dager kl 12-16

Oktober - April:

Kun søndager kl 12-16

Helligdager stengt.

Fri entre

Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Fartøysbase

Søk etter norske marinefartøy

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.