• INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet
    Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945......

  • Ny utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940
    62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års......

  • Den vestindiske arv - en utstilling om kolonier, slaver og trekanthandel
    I utstillingen kommer du tett på et nesten glemt kapittel fra dansk-norsk storhetstid. Utstillingen ”Den Vestindiske......

Forsvarsmuseet er hovedmuseum i Forsvaret og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske Forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet til våre dager. Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.

Søndagsomvisning 14. februar kl. 13.00: Den vestindiske arv – norske offiserer og afrikanske slaver

Museumslærer Elise Bringeland vil trekke frem sider ved norsk historie som er lite kjent i omvisningen «Den vestindiske arv – norske offiserer og afrikanske slaver». Dette blir siste mulighet til en omvisning i vandreutstillingen om «Den Vestindiske Arv» og slaveskipet Fredensborg.

Omvisningen og utstillingen forteller historien om grunnleggelsen av det danske sukkereventyr, om danske koloniherrer og afrikanske slaver, men også om norsk deltakelse i trekanthandelen mellom Vest-Afrika og Vestindia. Fra 1670 til 1820 oppsto det i dansk Vestindia hundrevis av plantasjer, fire fort, en slavestasjon, tre byer og mange kirker. Slavenes arbeid på sukkermarkene la grunnlaget for formuer som ble investert i vakre paléer og herregårder i Danmark og Norge.

Oppmøte i resepsjonen kl 1300. Gratis adgang. Velkommen!

Norske uniformer gjennom 200 år - Søndagsforedrag 7. februar

Forsvarsmuseet ønsker velkommen til foredraget Norske uniformer – glemte kulturskatter. Forsvarsmuseets fagsjef for intendantur Niels Persen, viser og forteller om norske uniformer gjennom 200 år. Foredraget finner sted i Forsvarsmuseets foredragssal, og begynner kl. 13.00. Det er gratis, og åpent for alle. Du finner forsvarsmuseet herÅpningstider.

Forsvarsmuseets vårprogram 2016

Denne våren har Forsvarsmuseet et rikholdig program som bør inneholde noe for en hver smak. Allerede søndag 7. februar kommer det første søndagsforedraget, med vår egen fagsjef for intendantur Niels Perssen som forteller om norske uniformer gjennom 200 år. Deretter går det slag i slag med omvisninger og foredrag om mange temaer: De Vestindiske koloniene, krigskorsets historie, angrepet på Norge 1940, og tre arrangementer om Karl XIIs beleiring av Christiania i 1716. Vi avslutter arrangementsrekken 29. mai med et foredrag om det britiske imperiets generaler og deres bevisste omdømmebygging, ved historiker Eirik Brazier. Inne i mellom blir det tid til Vinterferiedag og Turist i egen by. helt til slutt kommer et hyggelig sommerprogram med Let-og-finn for hele familien, og tegnekrok for de minste.

Historien er best på museum! Skoletilbud på Forsvarsmuseet 2016

Forsvarsmuseets omvisningstilbud er først og fremst beregnet på skoleklasser, men også andre kan få omvisning dersom det er ledig kapasitet. Gratis for skoleklasser. Bestill omvisning nå!

Ny bok på Forsvarsmuseet: “The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

“The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

Forfatter Lee Sather beskriver utfordringene det innebar å føre krig i Norden på begynnelsen av 1800-tallet. Han viser hvordan Christian August, som følge av disse prøvelser for land og folk, etter krigen fremsto som et symbol for selve Norge.

Boken ble lansert torsdag 29. oktober på Forsvarsmuseet, og er til salgs i museumsbutikken.

Ny utstilling "Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse"

Utstillingen «Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse» åpnet under 70-årsmarkeringen av frigjøringen, den 8. mai 2015

Med utstillingen, Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse, kaster Forsvarsmuseet lys over det som kanskje er den mest spennende delen av nyere norsk forsvarshistorie.

Krigskorset ble innstiftet ved kgl. res. av London-regjeringen i 1941. Etter 1949 var det en pause i tildelingene inntil Kongen i Statsråd i 2009 besluttet å gjeninnføre tildelingen av Krigskorset med sverd for heltemodig innsats. Inntil da var 273 Krigskors tildelt norske og utenlandske personer, alle for å ha utvist fremragende innsats under 2. verdenskrig. Etter 2009 har 7 personer fått utmerkelsen for innsats i internasjonale operasjoner i senere år, og en person for innstas under andre verdenskrig. Krigskorset med sverd tildeles av Kongen i statsråd, og er den militære utmerkelsen som rangerer høyest av alle. Av norske borgere bæres den foran alle andre ordner og medaljer.

Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse forteller om alle de som har blitt tildelt Krigskorset med sverd, både i forbindelse med andre verdenskrig og for krigsinnsats i senere år. Utstillingen åpnet 8. mai med Hans Majestet Kongen til stede og er nå en del av Forsvarsmuseets faste utstillinger.

Ny utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur. 

"Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene" - ny bok om 1814 redigert av Forsvarsmuseets forsker Knut Arstad

I forbindelse med Grunnlovsjubileet 1814-2014 har Forsvarsmuseet lansert boken: Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene. Knut Arstad, amanuensis ved Forsvarsmuseet, er redaktør for artikkelsamlingen. Boklanseringen foregår i museets foredragssal, med innlegg fra to av forfatterne.

Grunnlovens soldater, en ny bok av Terje Harald Holm

Forsvarsmuseet har i anledning 200-årsjubileet for den norske Grunnloven i 2014 hatt et forskningsprosjekt kalt Den norske løve. Som et resultat av dette forskningsprosjektet vil det denne våren foreligge tre bøker som tar for seg ulike sider av temaet, sett fra et militært ståsted. Forsvarsmuseet lanserer nå den første av bøkene:Grunnlovens soldater. Dette er en grundig gjennomgang av den norske hærs utdanningsmål i de første år av 1800-tallet, og belyser nye sider ved 1814-historien. Forfatter er avdelingsleder ved Forsvarsmuseet, førsteammanuensis Terje Harald Holm.

INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet

Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945 til i dag. Her finner du mye informasjon om Intopsutstillingen.

Åpningstider

Vintertid 1.sept. - 30.april

Mandag stengt

Tirsdag-søndag 10-16

Julen 2015

Stengt mandag 21. - lørdag 26. desember

Åpent søndag 27. til onsdag 30. desember kl. 10-16 

Stengt 31. desember og 1. januar

Sommertid 1.mai - 31.august

Mandag-søndag 10-17 

Kontaktinfo

Telefon: 2309 3582

E-post: post.fmu(krøllalfa)mil.no