• INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet
    Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945......

Forsvarsmuseet er hovedmuseum i Forsvaret og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske Forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet til våre dager. Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.

Foredragsserie om krigsårene i Norge

Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum med venneforeningene Forsvarsmuseets venner og Norges Hjemmefrontmuseums venner
inviterer til foredragsserie om okkupasjonen av Norge i Forsvarsmuseets aula (Bygning 62) på Akershus festning. De fem foredragene vil bli avholdt annenhver onsdag, kl. 18.00-19.00, i perioden fra 11. mars til 6. mai 2015.

Historien er best på museum! Skoletilbud på Forsvarsmuseet 2015

Forsvarsmuseets omvisningstilbud er først og fremst beregnet på skoleklasser, men også andre kan få omvisning dersom det er ledig kapasitet. Gratis for skoleklasser. Bestill omvisning nå!

Vinterferiedag på Forsvarsmuseet onsdag 18. februar 2015 kl. 11.00 – 14.00

Forsvarsmuseets tradisjonelle vinterferiedag består av tre aktive timer med masse gratis underholdning for hele familien.

Programmet starter kl. 11.00 og varer til ca. kl. 14.00. Det blir mulig å bli med på tur med hest og vogn, se hunder fra Forsvarets hundeskole opptre, møte moderne soldater i moderne utstyr, oppleve ekte luntelåsgeværskyting, bli med på soldateksersis, få ansiktskamuflasjemaling, gå let og finn-løype i museet med premier til alle. Kafé med salg av pølser, vafler, brus mm.

Barn og voksne ønskes velkommen til en superdag på Forsvarsmuseet!

Foredrag med omvisning: Slavene og deres etterkommere på de karibiske øyer i går og i dag

Søndag 8. februar kl. 13.00 tilbyr Forsvarsmuseet et åpent foredrag og omvisning om temaet "Slavene og deres etterkommere på de karibiske øyer i går og i dag." 

Omvisningen vil ta utgangspunkt i vandreutstillingen "Den Vestindiske Arv" - om de dansk-norske kolonier og slaveskipet "Fredensborg". 

Foredrag og omvisning ved Ristil Skovgaard.

Søndagsforedrag om: Grunnloven - krigen - soldaten

Søndag 23. november kl. 13.00 tilbyr Forsvarsmuseet et åpent bildeforedrag om militære sider ved historien rundt 1814. Foredragsholder er Terje Harald Holm, førsteamanuensis ved Forsvarsmuseet. Hør om slaget ved Leipzig, verneplikten og Grunnloven, og om hvordan soldatene ble utdannet og organisert! 

1807-70 - ny fast utstilling!

Forsvarsmuseet har åpnet en ny fast utstilling om tiden fra 1807 til 1870-årene, og markerer med det at grunnloven er 200 år. Dette var en begivenhetsrik periode i norsk historie der Forsvaret spilte en sentral rolle. Krig gav oss en ny og liberal grunnlov, men også union med Sverige. Forsvarets teknologi og oppgaver utviklet seg, offiserer utførte sentrale samfunnsoppgaver og militær kultur sto sterkt. Utstillingen viser disse og andre temaer med unike gjenstander, ny design og ny teknologi. Du finner Forsvarsmuseet her. Museet har kafé, museumsbutikk og gratis adgang. (Åpningstider)

Ny utstilling: Den Vestindiske Arv

Du kommer tett på et nesten glemt kapittel fra dansk-norsk storhetstid når Forsvarsmuseet åpner dørene til utstillingen ”Den Vestindiske Arv” den 10. oktober. Utstillingen forteller historien om grunnleggelsen av det danske sukkereventyr, om danske koloniherrer og afrikanske slaver, men også om norsk deltakelse i trekanthandelen mellom Vest-Afrika og Vestindia. Det er nesten hundre år siden Danmark solgte De Vestindiske øyer til USA, men arven fra den danske-norske kolonitiden kan stadig oppleves – både i Vestindia og nå også på utstillingen på Forsvarsmuseet.

Fra 1670 til 1820 skjøt hundrevis av plantasjer, fire fort, en slavestasjon, tre byer og mange kirker opp på de tre øyene St. Croix, St. Thomas og St. Jan i Vestindia, Karibien. De afrikanske slavenes uendelig harde arbeid på sukkermarkene innbrakte formuer, som igjen ble investert i vakre paléer og herregårder i Danmark, og nye handelsskip både i Danmark og Norge. Handelen la grunnlag for det samfunn vi har i dag, og ga tilgang til varer som tidligere hadde vært forbeholdt de få velstående som luksusvarer; sukker, krydder, bomull, tobakk, mahogny, fargetre mv. Utstillingen forteller om grunnleggelsen av kolonien, om danske koloniherrer og afrikanske slaver, men også om slavenes etterkommere og De Vestindiske øyer i dag. Opplev både skjønnhet og grusomhet gjennom arkitekturtegninger og kart fra tiden, få innblikk i enkelte skjebner og se fantastiske foto fra øyene slik de ser ut i dag. Arkitekturens vemodige skjønnhet står i skjærende kontrast til den grusomme historien om koloniens første 150 år.

Utstillingen vises på Forsvarsmuseet i Oslo fra 10. oktober 2014 til 30. august 2015. Gratis adgang. Her finner du Forsvarsmuseet.

Utstilling: Kongsberg-Colten 100 år

Den 24. september 1914 approberte Forsvarsdepartementet Colt-pistolen for bruk i den norske Hær. Approbasjonen kom etter meget langvarige og omfattende prøver, der svært mange pistoler fra innog utland var utprøvd og vurdert. I årene fra 1917 til 1948 ble nesten 33.000 slike pistoler framstilt ved Kongsberg Våpenfabrikk. Dette gjør denne pistolen til det enhåndsvåpen som det er produsert desidert flest av i Norge. Pistolen var i bruk i Forsvaret helt fram til 1990, altså i mer enn 70 år, en usedvanlig lang bruksperiode. På folkemunne fikk pistolen navnet «KongsbergColten». Den var robust, pålitelig og populær, selv om det fantes noen som mente at kaliberet var unødvendig kraftig. Det finnes bevart et stort antall slike pistoler i Norge og i utlandet.

«Kongsberg-Colten» har altså 100-årsjubileum i år, og har en viktig plass i norsk våpenhistorie etter å ha vært i bruk i Forsvaret gjennom mange begivenhetsrike år etter at den formelt ble approbert. Samtidig kan vi i 2014 markere 150-årsjubileet for approbasjonen og anskaffelsen av Lefaucheuxrevolveren fra Frankrike i 1864, et våpen som var i bruk i Forsvaret helt fram til ca 1930. Det er derfor en stor glede å kunne presentere historien om «Kongsberg-Colten» og de tidligste norske militærrevolverne i spesialutstillingen «Kongsberg-Colten» 100 år ved Forsvarsmuseet (FMU). Mange av våpnene som deltok i prøver og forsøk på forskjellige tidspunkt er bevart, og vises i utstillingen.

Likeledes er et stort antall av de ordinære modellfestede pistolene og revolverne utstilt. Det er spesielt gledelig at mange rent norske prøvevåpen er utstilt, mange av dem for første gang. I sammenheng framstiller utstillingen mer enn 150 års utvikling og produksjon av forskjellige enhåndsvåpen i Forsvaret, kort sagt 150 års norsk våpenhistorie. Noen tilsvarende utstilling har aldri tidligere vært vist ved Forsvarsmuseet. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom FMU og Norsk Våpenhistorisk Selskap og er åpen til 31 januar 2015.

Skuddene i Sarajevo - punktutstilling på Forsvarsmuseet

Sommeren og høsten 2014 fokuseres det på første verdenskrig også på Forsvarsmuseet. I den forbindelse markeres det med en punktutstilling at det 28. juni var 100 år siden skuddene i Sarajevo. Utstillingen består av bilder, kart, informerende tekster og samme type pistol som ble benyttet i attentatet på erkehertug Franz Ferdinand og hans hustru. Hendelsen var med på å utløse den første verdenskrig, og var dermed starten på en lang og turbulent periode. Punktutstillingen åpnet 28. juni og står over sommeren.

Det kommer nye punktutstillinger og et forskningseminar om første verdenskrig når selve krigsutbruddet og krigen skal markeres. Prosjektleder for punktutstillingene er Bue Wigernes.

"Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene" - ny bok om 1814 redigert av Forsvarsmuseets forsker Knut Arstad

I forbindelse med Grunnlovsjubileet 1814-2014 har Forsvarsmuseet lansert boken: Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene. Knut Arstad, amanuensis ved Forsvarsmuseet, er redaktør for artikkelsamlingen. Boklanseringen foregår i museets foredragssal, med innlegg fra to av forfatterne.

Åpningstider

Vintertid 1.sept. - 30.april

Mandag stengt

Tirsdag-søndag: 10-16

Sommertid 1.mai - 31.august

Mandag-søndag 10-17 

Nasjonale fri- og helligdager

Stengt i påsken 2.-5. april 2015
2. påskedag: 10.00 - 16.00

1. mai, Kristi Himmelfartsdag og
og 17. mai: 10.00 - 17.00

Stengt i pinsen 23.- 24. mai 2015
2. pinsedag: 10.00 - 17.00

Kontaktinfo

Telefon: 2309 3582

E-post: post.fmu(krøllalfa)mil.no