• INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet
    Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945......

  • Ny utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940
    62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års......

  • Den vestindiske arv - en utstilling om kolonier, slaver og trekanthandel
    I utstillingen kommer du tett på et nesten glemt kapittel fra dansk-norsk storhetstid. Utstillingen ”Den Vestindiske......

Forsvarsmuseet er hovedmuseum i Forsvaret og har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Utstillingene viser historien til det norske Forsvaret, med vekt på tiden fra 1400-tallet til våre dager. Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.

Søndagsforedrag 29. mai kl 1300 "Gale britiske generaler"

Søndag 29. mai kl 1300 vil historiker Eirik Brazier holde foredraget «Gale britiske generaler», om kjendisoffiserer i det britiske imperiets storhetstid.

Foredraget er gratis og er åpent for alle. Oppmøte i Forsvarsmuseets resepsjon, senest kl 1300. 
Velkommen!

Arrangementet er på facebook

Historien er best på museum! Skoletilbud på Forsvarsmuseet 2016

Forsvarsmuseets omvisningstilbud er først og fremst beregnet på skoleklasser, men også andre kan få omvisning dersom det er ledig kapasitet. Gratis for skoleklasser. Bestill omvisning nå!

Forsvarsmuseets vårprogram 2016

Denne våren har Forsvarsmuseet et rikholdig program som bør inneholde noe for en hver smak. Allerede søndag 7. februar kommer det første søndagsforedraget, med vår egen fagsjef for intendantur Niels Perssen som forteller om norske uniformer gjennom 200 år. Deretter går det slag i slag med omvisninger og foredrag om mange temaer: De Vestindiske koloniene, krigskorsets historie, angrepet på Norge 1940, og tre arrangementer om Karl XIIs beleiring av Christiania i 1716. Vi avslutter arrangementsrekken 29. mai med et foredrag om det britiske imperiets generaler og deres bevisste omdømmebygging, ved historiker Eirik Brazier. Inne i mellom blir det tid til Vinterferiedag og Turist i egen by. helt til slutt kommer et hyggelig sommerprogram med Let-og-finn for hele familien, og tegnekrok for de minste.

Ny bok på Forsvarsmuseet: “The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

“The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

Forfatter Lee Sather beskriver utfordringene det innebar å føre krig i Norden på begynnelsen av 1800-tallet. Han viser hvordan Christian August, som følge av disse prøvelser for land og folk, etter krigen fremsto som et symbol for selve Norge.

Boken ble lansert torsdag 29. oktober på Forsvarsmuseet, og er til salgs i museumsbutikken.

Ny utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur. 

"Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene" - ny bok om 1814 redigert av Forsvarsmuseets forsker Knut Arstad

I forbindelse med Grunnlovsjubileet 1814-2014 har Forsvarsmuseet lansert boken: Krig på sjø og land - Norden i Napoleonskrigene. Knut Arstad, amanuensis ved Forsvarsmuseet, er redaktør for artikkelsamlingen. Boklanseringen foregår i museets foredragssal, med innlegg fra to av forfatterne.

Grunnlovens soldater, en ny bok av Terje Harald Holm

Forsvarsmuseet har i anledning 200-årsjubileet for den norske Grunnloven i 2014 hatt et forskningsprosjekt kalt Den norske løve. Som et resultat av dette forskningsprosjektet vil det denne våren foreligge tre bøker som tar for seg ulike sider av temaet, sett fra et militært ståsted. Forsvarsmuseet lanserer nå den første av bøkene:Grunnlovens soldater. Dette er en grundig gjennomgang av den norske hærs utdanningsmål i de første år av 1800-tallet, og belyser nye sider ved 1814-historien. Forfatter er avdelingsleder ved Forsvarsmuseet, førsteammanuensis Terje Harald Holm.

INTOPS-utstillingen på Forsvarsmuseet

Den 8. mai 2012 åpnet Forsvarsmuseet en ny fast utstilling om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner fra 1945 til i dag. Her finner du mye informasjon om Intopsutstillingen.

Militære reglementer og håndbøker gjennom 300 år

Ved Forsvarsmuseets bibliotek har vi gjennomført et prosjekt med det resultat at norske og norskbrukte militære reglementer og håndbøker fra 1740 til i dag er blitt tilgjengelige for publikum.

Kontaktinfo

Telefon: 2309 3582

E-post: post.fmu(krøllalfa)mil.no

FacebookForsvarsmuseet

Åpningstider

Vintertid 1.sept. - 30.april

Mandag stengt

Tirsdag-søndag 10-16

Sommertid 1.mai - 31.august

Mandag-søndag 10-17 

Fri- og helligdager

I påsken er det stengt 24.-27. mars

2. påskedag 10-16

1. mai 10-17

5. mai - Kr.h.dag 10-17

I pinsen er det stengt 14. og 15. mai

2. pinsedag 10-17

17. mai 10-17