Utstillinger og aktiviteter

Forsvarsmuseets utstillinger viser norsk forsvars- og militærhistorie fra 1400-tallet til i dag. 

Forsvarsmuseets faste utstillinger viser gjenstander, modeller, tekst og bilder fra norsk forsvarshistorie. Du kan lese mer om de faste utstillingene her. I tillegg har museet til en hver tid midlertidlige utstillinger, og disse kan du lese om lenger ned på denne siden. 

Forsvarsmuseet har et bredt tilbud av aktiviteter i og rundt utstillingene, og vi tilbyr i løpet av året noe for både for store og små: vår- og høstprogram med foredrag og omvisninger, sommerløype i utstillingen, juleverksted, vinterferiedag og kulturnatt for å nevne noe. 

 

«Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse»

Utstillingen «Krigskorset – Norges høyeste utmerkelse» åpnet under 70-årsmarkeringen av frigjøringen, den 8. mai 2015

Utstillingen «Krigskorset - Norges høyeste utmerkelse» er en del av Forsvarsmuseets faste utstillinger og kan ses i museets 2. etasje.

Krigskorset ble innstiftet den 23. mai 1941. De første Krigskorsene gikk til fem krigsseilere, og siden den gang er totalt 283 personer tildelt Krigskors med sverd. Dette er personer som gjorde en ekstraordinær innsats i Handelsflåten, spesialavdelinger, Kystartilleriet, Hæren, Marinen og Flyvåpenet, i norske og allierte avdelinger. I tillegg er syv franske avdelingsfaner dekorert med 

Utstillingen forteller om kjente og mindre kjente krigskorsmottakere og deres innsats i andre verdenskrig eller i internasjonale operasjoner.

Aktuell utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur. 

Helse for stridsevne - Forsvarets sanitet 75 år

Dette er utstillingen om Forsvarets sanitets historie - en reise gjennom Forsvarets historie sett gjennom øynene til sanitetspersonellet. Utstillingen åpnet 1. november 2016, og er tilgjengelig fortsatt noen måneder!

Forsvarets sanitets historie begynte i London i 1941. Hele regjeringsapparatet, inkludert Forsvaret, ble i 1940 reetablert i Storbritannia rundt Nygaardsvolds eksilregjering. En rekke statlige virksomheter ble da endret eller opprettet, og en av nyskapningene var Forsvarets sanitet som fikk samlet ansvar for sitt fagfelt i Forsvaret. Utstillingen viser Forsvarets sanitets historie, deres oppgaver og forteller om noen av menneskene som har vært en del av denne historien. 

Du finner Forsvarsmuseet her

Åpningstider og billetter

Åpningstider

Alle dager 10-16

Billetter

Voksne:                                                             100,-
Student/honnør:                                                  60,-
Barn  (0-6 år gratis):                                            40,-
Familie                                                               250,-

Grupper (over 10 personer):                                 60,-

OsloPass:                                                          Gratis

Kontaktinfo

Forsvarsmuseet 

Akershus festning, bygning 62 

Postadresse 

POB 1550 sentrum, 0015 Oslo 

post.fmu@mil.no

+47 2309 3582

Følg oss på Facebook og Instagram