Om Oscarsborg

Om Oscarsborg

Oscarsborg festning ligger på Kaholmene i Drøbaksundet, ca. 35 km syd for Oslo. Akkurat der er Oslofjorden på sitt smaleste og egner seg spesielt godt til forsvar mot angrep fra sjøsiden. I flere hundre år har festningsanlegget her voktet innseilingen til hovedstaden. Og spesielt på grunn av hendelsene 9. april 1940, står Oscarsborg i dag som et unikt symbol for Norges frihet og besøkes årlig av historisk interesserte mennesker fra alle verdenshjørner.

På Oscarsborg kan du oppleve historien gjennom spennende utstillinger i fem museer. Du kan også bestille din egen guide, som vi ta deg tilbake til 9. april 1940, mens du står akkurat der det skjedde.

Vi tilbyr også omvisninger med fokus på Kystartilleriets historie og den tekniske utviklingen i Forsvaret. Og vi har et museum om Ildledning, hvor du blir kjent med systemer for å skyte med kanoner. Her ser du museene du kan besøke på Oscarsborg:

Festningsmuseet - fri adgang, åpen for alle. Museet er interaktivt, du logger deg på wifinettet med din egen smartelefon og ørepropper for lyd. Dessverre stengt for tiden på grunn av pandemien.

Kystartillerimuseet - kan besøkes med guide, er for tiden dessverre stengt på grunn av pandemien.

Ildledningsmuseet - kan besøkes med guide, er for tiden dessverre stengt på grunn av pandemien.

Torpedobatteriet - er en del av vår totimers omvisning, for tiden dessverre stengt på grunn av pandemien.

Kanonparken er utendørs, på vestsiden av Søndre Kaholmen - åpen for alle, fri adgang.

Oscarsborg i dag

Oscarsborg i dag er en møteplass både historieformidling, kulturopplevelser og rekreasjon. Blant annet kan du oppleve fem museer, opera i Borggården, Vandreteater, ulike kunstutstillinger, vakker natur og god mat. 

Du kan bli invitert!

Hvis du ønsker informasjon fra oss i forkant at spesielle hendelser på Oscarsborg, som for eksempel konsert og drilloppvisning av Hans Majestet Kongens Garde, salutter og nye kunstutstillinger, sender du en e-post til post@oscarsborgmuseer.no og skriver rett og slett "Ja takk, jeg vil gjerne bli invitert!".