• Skrei på land i Horten
  En lørdag i slutten av november ble P380 Skrei løftet opp fra vannet for aller siste gang, men ennå er ikke det ikke......

 • Marinens fartøy 1814-2014
  Fartøysbasen, Marinens fartøy fra 1814 til 2014, samlet i en søkbar database. basen er begynnelsen på noe som skal u......

 • To av okkupasjonstidens viktigste skipsvrak fredes
  Riksantikvaren freder to skipsvrak fra andre verdenskrig. Både vraket etter krysseren Blücher (Drøbaksundet, Frogn)......

 • Da torpedolageret på Østøya ble sprengt
  Søndag ettermiddag 21.januar 1945 hørte Hortens innbyggere tidenes eksplosjon, tett etterfulgt av en enorm røksøyle......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Da torpedolageret på Østøya ble sprengt

Søndag ettermiddag 21.januar 1945 hørte Hortens innbyggere tidenes eksplosjon, tett etterfulgt av en enorm røksøyle som steg på himmelen. Historien om sprengningen av torpedolageret på Østøya for 70 år siden (21.januar 1945) er ikke den aksjonen som har fått størst oppmerksomhet selv om målet var å redde livet til hundrevis av sjøfolk.

Tungtvannsheltens fallskjerm ser du på Marinemuseet

Riktignok er fallskjermen omsydd til brudekjole, men like fullt er det fallskjermen som tungtvannshelten Major Leif Tronstad brukte i forbindelse med aksjonen på Rjukan. Det er en fascinerende historie knyttet til en av vinterens store fjernsynssuksesser.

Skrei på land i Horten

En lørdag i slutten av november ble P380 Skrei løftet opp fra vannet for aller siste gang, men ennå er ikke det ikke avklart når publikum får se det verneverdige fartøyet. Nå går turen til midlertidig lagring i hangar B på Møringa.

Sjøforsvaret dag for dag på nett

Fredag 5.desember kunne Sjøforsvaret og Marinemuseet åpne den nye historiske kalenderen "Sjøforsvaret dag for dag". Dette er en historisk database som i kortform tar for seg noen av de viktigste hendelsene i Sjøforsvarets historie, fra 1814 til 2000. Grunnlaget for basen er hendelsene i boka med samme navn.

Marinens fartøy 1814-2014

Fartøysbasen, Marinens fartøy fra 1814 til 2014, samlet i en søkbar database. basen er begynnelsen på noe som skal utvikle seg over tid og gradvis bli mer omfattende. Allerede nå ligger de fleste farøyene inne med nøkkelopplysninger, bilder og for mange også med vedlegg.

To av okkupasjonstidens viktigste skipsvrak fredes

Riksantikvaren freder to skipsvrak fra andre verdenskrig. Både vraket etter krysseren Blücher (Drøbaksundet, Frogn) og vrakrestene etter slagskipet Tirpitz (Håkøya, Tromsø) er i dag vedtatt midlertidig fredet. Samtidig varsler Riksantikvaren oppstart av ordinær fredningssak for begge skipsvrakene.

Vil registrere landets krigsminner

I forbindelse med at det er 75 år siden den andre verdenskrigen startet i Norge og 70 år siden landet igjen ble fritt, vil Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og riksantikvar Jørn Holme at alle landets kommuner blir med på en dugnad for å registrere og formidle kulturminner fra den andre verdenskrigen.

Nøytralitetsvakten under 1.verdenskrig

Etter en festuke i Horten, hvor mange av Europas kongehus var representert, startet første verdenskrig. Norge inntok en nøytral rolle i konflikten som var under oppseiling. En nøytralitet som skulle kreve mange ressurser og gi stor belastning på Sjøforsvarets mannskaper.  

Vintertid fra 1.oktober

Fra 1.oktober er det vintertid på Marinemuseet og vi er kun åpent på søndager.

Omvisninger for grupper kan forhåndsbestilles for alle ukedager

Romjulsåpent museum

Vår julegave og julehilsen til byen og distriktet er romjulsåpent museum. Dette er et ekstra tilbud til alle som ønsker å finne på noe, gjerne sammen med venner og familie i løpet av juleuka.

Åpningstider

Mai - September: 

Alle dager kl 12-16

Oktober - April:

Kun søndager kl 12-16

Helligdager stengt.

Fri entre

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Sjøforsvaret dag for dag

31.03.1854
Fregatten DESIDERIA ble overlevert og heiste kommandoen med capitaine Cordt Holtermann Valeur som skipssjef. Dette var en ekstraordinær utrustning på grunn av Krimkrigen. DESIDERIA ble ombygget til ekserserfartøy i 1869, senere utrustet som depot- og losjifartøy i 1905 og utfaset og solgt i 1920.
Kort beskrivelse av DESIDERIA: Deplasement: 1.957 tonn Fremdiftsmiddel: Seil Besetning: 500 mann
Hovedbestykning: 24-60 pds. Bombekanoner og 16-30 pds. Kanoner
31.03.1967
Korvetten KNM ÆGER (4) av SLEIPNER (4)-klassen ble overtatt og heiste kommandoen med orlogskaptein Egil Mollekleiv som skipssjef. Det ble bygget to fartøyer av denne klassen, KNM SLEIPNER (4) og KNM ÆGER (4). Opprinnelig var det bestemt å bygge fem fartøyer, men dette ble redusert til to av budsjettmessige årsaker. Fartøyene var i tjeneste, i en periode også som kadettfartøyer, til de ble utrangert i 1992. Kort beskrivelse av SLEIPNER (4)-klassen, se 29/4-1965.

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Kjenner du ...

Kjenner du ...

...noen på disse bildene?

Vi trenger din hjelp med å finne navn på personer og andre opplysninger knyttet til bilder i fotosamlingen.

Klikk her og hjelp oss

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.