• Mest kjent for 9. april 1940
    Oscarsborg er mest kjent for senkningen av krysseren Blücher i Drøbaksundet 9. april 1940, men festningens historie......

  • Derfor bør du ha guide på Oscarsborg
    Bli med på omvisning på Oscarsborg!Hver dag i juli har vi to omvisninger à to grupper pr. dag:-Kl. 11.30-13.00-Kl. 1......

GUIDET TUR PÅ OSCARSBORG?

 

I sommer har vi kun omvisninger i åpne grupper, maks 20 personer pr. gruppe, to grupper to ganger pr. dag:

-11.30-13.00 (2 grupper à 20 personer)

-13.30-15.00 (2 grupper à 20 personer)

Det er INGEN FORHÅNDSBESTILLING, billetter kjøpes i kiosken på skoleplassen, kr 100,- pr. person, barn under 12 år går gratis. Det er godt skiltet, du kommer til å finne kiosken:)

 

Obs! Merk spesielt at på grunn av hensynet til smittevern, er det kun plass til 20 personer i hver gruppe. Omvisningen varer i 1,5 t. og er kun utendørs. Det er foreløpig ikke anledning til å bestille egen guide til individuelle grupper.

 

FESTNINGSMUSEET ER ÅPENT

Festningsmuseet er åpent for individuelle besøk, merk at de organiserte omvisningene ikke er innom museet. Åpningstider er fra kl. 10 til kl. 17, alle dager, og det er gratis.

Museet er betydelig oppgradert og vel verdt et besøk, også for deg som har vært der før, mye nytt og spennende å se! Husk at du kan logge deg på med din egen telefon og få guiding på øret mens du går rundt i museet. Vi setter pris på at du bruker ørepropper og overholder reglene for smittevern ved å holde avstand.

TORPEDOBATTERIET ER DESSVERRE STENGT

Torpedobatteriet er stengt inntil videre, omvisningene går ikke innom der.

 

Blüchermodellen i Oscarsborg festningsmuseum. Foto: Ulf Alex. Samer

Guidet tur på Oscarsborg i ditt eget hjem?

Nå kan du høre spennende detaljer om 9. april 1940 på vår YouTubekanal; Oscarsborg museer, og på Facebooksiden vår, med samme navn. Vår kunnskapsrike guide Morten Svinndal forteller med stor innlevelse om senkningen av Blücher, sett både fra norsk og tysk side. Du får også høre om hemmelige dokumenter, et merkelig brev til kongen, du blir kjent med oberst Birger Eriksen, pluss mye mer. 

Få også med deg videofilmene om ildledning; hvordan lader, sikter og skyter man med kanoner? Morten Svinndal og Tor Hovland har begge lang fartstid fra Kystartilleriet og deler her av sine erfaringer.

#9.april1940 #birgereriksen #andreverdenskrig #oscarsborg #drøbak #blücher #kanon

...

SOMMERTIPS: Hør kjente og ukjente historier fra Oscarsborg på podcast!

Du finner oss i de fleste podcast-kanaler, blant annet på Spotify. Bare skriv Oscarsborg museer i søkefeltet, så får du opp alle podcastene våre.

Du kan blant annet høre om historiske hendelser, Irenes tid på Oscarsborg og at Øivind Sjuls forteller om tiden etter at Kystartilleriet ble nedlagt. Han kommer blant annet inn på Oscarsborgsyndromet, kaos og konsulenter. 

...

9. april 1940 - 9. april 2020

I år er det 80 år siden senkningen av Blücher i Drøbaksundet. Oberst Birger Eriksen utviste mot og handlekraft, da han - til tross for manglende instruks fra sine overordnede, beordret at det skulle skytes på de fremmede skipene som kom seilende inn i tåka med slukkede lanterner.

Senkningen av Blücker regnes som den viktigste hendelsen i norsk historie i moderne tid. Vi takker oberst Eriksen og hans menn for fremragende innsats, og minnes de falne med et ønske om fred. Aldri mer 9. april 1940.

...

FERGE TIL OSCARSBORG

Se rutetider på oscarsborg.no eller kontakt maritim leder i Forsvarsbygg, Bjørn Krane, på tlf. 482 19 900 hvis du har spørsmål.

...

 

Gave eller overraskelse til en du er glad i?

 

Denne t-skjorten er unik og spesiell, laget i dyp respekt for 9. april 1940. Den er enkel, men med et sterkt budskap, som alle kan gå med. Den fins på norsk og engelsk.

Farge: Sort med gul skrift, det norske flagget på det ene ermet, vår logo på det andre.

Størrelser: Fra barnestørrelse til XXL.

Pris: Kr 200,- pr. stk. For å bestille vippser du beløpet + porto kr 40,-, og sender en e-post til post@oscarsborgmuseer.no , husk å skrive hvilken størrelse du ønsker. Bor du i Frogn - Follo, kjører vi t-skjorten/e hjem til deg, det koster ingenting, og du skal selvfølgelig ikke legge til porto.

.........  .......  ........  .........  .........  ..........  ......  ......

Oscarsborg, stedet vi alltid vil tilbake til!

Ta gjerne turen til Oscarsborg, uansett årstid, og se alt det vakre med egne øyne. Nyt stemningen og roen, samtidig som du får med deg den viktige historien, akkurat der det skjedde. Festningsmuseet er INTERAKTIVT. Husk derfor å ta med smartelefon OG ØREPROPPER for å høre lyd og kommentarer til gjenstander og filmer i den spennende utstillingen. 

Velkommen!

Foto: Irene Udahl.

...........................................................................

FOR ENGLISH SPEAKING GUESTS:

Widely known for 9th April 1940 

WW2 made Oscarsborg widely known. Colonel Birger Eriksen's brave decission to sink "the Blücher", made it possible for the Norwegian king, the government and the Norwegian gold holdings to come into safety.

At Oscarsborg today, please feel free to enjoy the Fortress museum. You may bring your smartphone and enjoy a tour on your own. We appreciate you using headphones. The museum is free of charge. Whilst you're here, take some time to enjoy the beautiful scenery too, the unique, calm feeling of recreation, the birds and the flowers. It might just happen, that you enjoy these islands so much, that you would like to come again. We wish you welcome!

To order your own english speaking guide, please send an e-mail to: post@oscarsborgmueer.no

--

Mest kjent for 9. april 1940

Oscarsborg er mest kjent for senkningen av krysseren Blücher i Drøbaksundet 9. april 1940, men festningens historie er mye mer enn det. Besøk oss med guide, så får du hele historien! 

Derfor bør du ha guide på Oscarsborg

Bli med på omvisning på Oscarsborg!

Hver dag i juli har vi to omvisninger à to grupper pr. dag:

-Kl. 11.30-13.00

-Kl. 13.30-15.00

Pga Covid 19 er det kun disse omvisningene som går nå. Omvisningene er utendørs og det er maks 20 personer i hver gruppe. Prisen er kr 100,- pr. person, under 12 år går gratis. Det er ingen forhåndspåmelding, du kjøper billett i kiosken på Oscarsborg.

Torpedobatteriet er dessverre stengt inntil videre, men Festningsmuseet er åpent og gratis. Husk å logge deg på med telefonen din, så får du masse spennende informasjon om personer, hendelser og gjenstander. God fornøyelse!

Kontaktinformasjon:

Informasjon om Oscarsborg: Kontoret er åpent aller hverdager fra kl. 08.30 til 14.30, bortsett fra i juli, da kan du møte telefonsvarer på grunn av ferieavvikling.

Tlf.: 488 67 500 

E-post: post@oscarsborgmuseer.no

Vanlig post: Oscarsborg museer, 1443 Oscarsborg

Se hva som skjer!

ÅPNINGSTIDER I MUSEENE/OPENING HOURS FOR THE FORTRESS MUSEUM

Festningsmuseet/The Fortress museum: Åpent alle dager hele året fra 10.00 til 17.00, også lørdager og søndager. På offisielle høytidsdager er museet stengt. Museet er interaktivt, husk smartelefon og ørepropper. Open from 10 a.m. to 5 a.m. every day, all year around, except official holidays.

Kystartillerimuseet/The Coastal artillery museum: Midlertidig stengt/Temporarily closed.

Torpedobatteriet/The Torpedo Battery: Midlertidig stengt/ Temporarily closed.

Ildledningsmuseet/The Gun museum indoors: Midlertidig stengt/ Temporarily closed.

Kanonparken/The Gun exhibition: Alltid åpen, fri entré./The Gun exhibition outdoors is always open and free of charge.

Se hvilke museer som er åpne

Av Forsvarets museer er disse åpne for besøk fra 1. juli:

Oscarsborg festningsmuseum, Forsvarets besøkssenter og Norges hjemmefrontmuseum på Akershus festning, Luftforsvarsmuseet i Bodø.

Fra 20. juli åpner Marinemuseet i Horten og Bergenhus festningsmuseum.

Følgende av våre museer vil holde stengt ut året:

Forsvarsmuseet i Oslo, Rustkammeret i Trondheim og Flysamlingen Gardemoen.

Forsvarets historie i Norge

Forsvarets historie i Norge

Les mer om Forsvarets historie her