• Marinemuseet åpent fra 20. juli
    Marinemuseet åpent for publikum fra 20.juli, alle dager fra 12-16 frem til 30. september.Ubåten og MTB er stengt på......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Marinemuseet åpent fra 20. juli

Marinemuseet åpent for publikum fra 20.juli, alle dager fra 12-16 frem til 30. september.

Ubåten og MTB er stengt på grunn av covid19 (trangt om bord)

Åpner to nye museum

Forsvaret gjenåpner museene i Horten og Bergen
Mange henvendelser og stort lokalt engasjement har gjort at Forsvaret har vurdert beslutningen om å holde enkelte av Forsvarets museer stengt på nytt. Vi har kommet til at vi vil gjenåpne Marinemuseet i Horten og Bergenhus festningsmuseum. De to museene vil åpne mandag 20. juli.
Vi ser frem til å ta i mot publikum, både lokale og tilreisende, og håper de vil sette pris på tilbudet.

Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940

Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtlige fartøy gå inn i fjorden. Det ble et dramatisk møte, som krevde det første offer i angrepet på Norge.

Olav Tryggvason - kampene i Horten

Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatros å trenge inn på havna. Ironisk nok skulle det eneste fartøyet som virkelig betydde noe i kampen om marinens hovedbase på Karljohansvern ikke vært her 9.april 

Sanitet på en annen måte!

At medisin på sjøen er annerledes en tradisjonell medisin på land er det liten tvil om. Mange bor tett og ofte er avtanden til land ett par seilasdager unna. Med den nye utstillingen "sanitet på en annen måte" har vi ønsket å rette søkelyset mot det som er spesielt for sanitet i Sjøforsvaret.

"Hvad Djevelen Nøler I Efter"

Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling der vi kan vise originalgjenstander som skal ha tilhørt sjøhelten og hvor han blant annet har risset inn sine bataljer.

Har du sett filmen Sjøforsvaret 200 år?

I 2014 feiret Sjøforsvaret sitt 200års jubileum som selvstendig norsk marine. Faktisk er Marinen eldre enn Grunnloven. Filmen Sjøforsvaret 200 år som du her kan se en smakebit av er tilsalgs i museet eller pr epost

KNM Blink på plass igjen

MTB KNM Blink seilte 29.november ut fra sin faste plass mellom magasinbygningene på Karljohansvern, det har den ikke gjort på over ti år! Etter doksetting og en ansiktsløftning er hun nå tilbake på sin faste plass i magasinkanalen.

Museumsubåt på Norske Opera

Operaen har lånt det 7 tonn store tårnet til Norges første undervannsbåt - nå blir det undervannsbåtopera for full hals!

Marker 8.mai i museet

8.mai 2019 markerer Marinemuseet frigjørings- og veterandagen, slik vi pleier. Det blir tale av elever ved Holtan Ungdomsskole, kransnedleggelse og samling med kaffe og kaker i etterkant av markeringen i minnehallen i museet. Horten kommune med ordføreren deltar og arrangementet inngår som del av kommunsens veteranplan.Arrangementet starter kl.1200.

Se hvilke museer som er åpne

Av Forsvarets museer er disse åpne for besøk fra 1. juli:

Oscarsborg festningsmuseum, Forsvarets besøkssenter og Norges hjemmefrontmuseum på Akershus festning, Luftforsvarsmuseet i Bodø.

Fra 20. juli åpner Marinemuseet i Horten og Bergenhus festningsmuseum.

Følgende av våre museer vil holde stengt ut året:

Forsvarsmuseet i Oslo, Rustkammeret i Trondheim og Flysamlingen Gardemoen.

Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"

15.08.1994
Minejaktfartøyet KNM OKSØY (3) ble overtatt og heiste kommandoen med kapteinløytnant Peter Reed-Larsen som skipssjef. HM Dronning Sonja var gudmor. Dette var første fartøy i den nye klassen med mineryddere. Fartøyet ble bygget etter katamaranprinsippet, og av forsterket plast etter ”sandwich-metoden”. Det ble bygget ni fartøyer, fire minejaktfartøyer slik som KNM OKSØY (3) og de øvrige fem har fått status som minesveipere (ALTA (3)-klassen).
Minejaktfartøyene ble gitt navnene KNM OKSØY, KNM KARMØY (4), KNM MÅLØY (2) og KNM HINNØY (2) mens minesveiperne fikk navnene KNM ALTA (3), KNM OTRA (2), KNM RAUMA (2), KNM ORKLA (2) og KNM GLOMMA (3). Minejaktfartøyet KNM OKSØY(3) var bygget ved Kværner, Mandal og sjøsatt 8. mars 1993. Nykonstruksjonen representerer et dristig valg som er tatt av norske marinemyndigheter ved å bygge denne type fartøyer.
Kort beskrivelse av OKSØY/ALTA-klassen: Deplasement: 367 tonn Fart: 22 knop (vannjet) Besetning: 41 mann
Hovedbestykning: 2-20 med mer kanoner og 2-12,7 med mer MG
15.08.1940
Undervannsbåten B1 ble innlemmet i den britiske 7. Ubåtflotilje og stasjonert ved Rothesay på vestkysten av Skottland. Dermed var kimen til videreføringen av det norske undervannsbåtvåpenet etablert. Frem til 24. april 1944 ble B1 benyttet som opplærings- og skolefartøy for egne ubåtmannskaper, samt som målfartøy for øvelse med overflatestyrker der opplæring av ASDICoperatører var en viktig del av virksomheten.
Kort beskrivelse av B-klassen, se 1/2-1923.
15.08.1953
Kystartilleriet ble overført fra Sjøforsvaret til Hæren for å inngå i det nye Artillerikorpset. Artillerikorpset ble imidlertid, etter senere beslutning av Stortinget, ikke opprettet.
15.08.1959
Viseadmiral Erling G. Hostvedt overtok som Sjef for Marinen og avløste viseadmiral Peter J. Espeland Jacobsen. Kystartilleriet var i 1957 blitt tilbakeført til Marinen, men navnet på forsvarsgrenen ble først endret til Sjøforsvaret 1.januar 1961.
15.08.1978
Det første kvinnelig befal, Oddrun H. Ofte, utdannet ved Sjømilitære Korps, administrativ linje, forvaltning, ble ferdig med ordinær grunnutdannelse og gitt grad som kvartermester. Hennes første tjenestested var Sjøforsvarets forsyningskommando (SFK).

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Forsvarets historie i Norge

Forsvarets historie i Norge

Les mer om Forsvarets historie her

Åpningstider

1.mai-30. september

Alle dager fra 12-16

Fra 1. oktober og ut april bare åpent søndager 12-16

Gratis adgang

NB! Ubåt og MTB stengt på grunn av covid-19 (trangt om bord)

Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

Fregatten KNM Narvik er ikke en del av Marinemuseet og har egne åpningstider.

http://www.knmnarvik.no/

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Orlogsdatabasen

Søk etter norske marinefartøy

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.