To brødre i motstandskampen

Onsdag 25. oktober åpner en ny temporærutstilling på Norges Hjemmefrontmuseum. Brødrene Iakob (1898 - 1944) og Sven Sømme (1904-1961) vokste opp i en borgerlig og svært samfunnsengasjert familie. Deres sterke interesse i oppveksten for friluftsliv og fisking ble utslagsgivende for valg av studier og akademisk karriere, og de ble begge spesialister på ferskvannsfiske og forskere på laksearter i den norske fiskefaunaen.

Aktuell utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur.

Landets krigsminnesmerker

Her finner du en oversikt over landets krigsminnesmerker:

Olav Tryggvason - kampene i Horten

Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatros å trenge inn på havna. Ironisk nok skulle det eneste fartøyet som virkelig betydde noe i kampen om marinens hovedbase på Karljohansvern ikke vært her 9.april

Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940

Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtlige fartøy gå inn i fjorden. Det ble et dramatisk møte, som krevde det første offer i angrepet på Norge.

Kortfilmen "Minus fem"

Filmen er laget på oppdrag for Hjemmefrontmuseet. Målet med «Minus fem» er å få dagens unge til å reflektere over viktigheten av Grunnloven ved å fokusere på de fem årene vi var uten den fra 1940 til 1945.

Da torpedolageret på Østøya ble sprengt

Søndag ettermiddag 21.januar 1945 hørte Hortens innbyggere tidenes eksplosjon, tett etterfulgt av en enorm røksøyle som steg på himmelen. Historien om sprengningen av torpedolageret på Østøya for 70 år siden (21.januar 1945) er ikke den aksjonen som har fått størst oppmerksomhet selv om målet var å redde livet til hundrevis av sjøfolk.

To av okkupasjonstidens viktigste skipsvrak fredes

Riksantikvaren freder to skipsvrak fra andre verdenskrig. Både vraket etter krysseren Blücher (Drøbaksundet, Frogn) og vrakrestene etter slagskipet Tirpitz (Håkøya, Tromsø) er i dag vedtatt midlertidig fredet. Samtidig varsler Riksantikvaren oppstart av ordinær fredningssak for begge skipsvrakene.

Flyloggbøker 1940 - 1945

De fleste av museets flyloggbøker har tilhørt norske flygere, skyttere, speidere, radiooperatører og navigatører som befant seg i Little Norway eller i Storbritannia under krigen 1940 - 1945. Loggbøkene er førstehåndskilder til den enkeltes bidrag til Flyvåpnets innsats i 1940 - 1945.

Hold tett! Pass munnen! Ti!

Fra Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) har Forsvarsmuseet fått overført en omfangsrik samling med "vær-varsom-plakater". Praksisen med å henge opp slike plakater ved militære avdelinger og offentlige kontorer skal ha startet i London under verdenskrigen 1939-1945 og videreført som en del av holdingsarbeidet og opplysning om taushetsplikt gjennom hele "Den kalde krigen".