Foto: Ulf Alex. Samer, 2019

Museer og utstillinger

Oscarsborg museerbestår av Festningsmuseet, Kystartillerimuseet, Ildledningsmuseet, Torpedobatteriet og Kanonparken.

Festningsmuseet - ÅPENT

Museet er interaktivt og dermed selvbetjenet med smartelefon og ørepropper for lyd. Det befinner seg i Hovedfortets indre bygning mot øst. Utstillingen viser blant annet utviklingen av Oscarsborg Festning fra byggingen startet til i 1846 frem til hele anlegget sto ferdig i 1856. Museet viser også moderniseringsprosessen fra slutten av 1860-tallet og frem til 1905, da festningen var på sitt største både i størrelse og betydning. I 1940, da senkningen av den tyske krysseren Blücher fant sted, fremsto Oscarsborg allerede som en ganske utdatert, gammel festning, forbigått av utviklingen innenfor flysektoren og moderne artilleri. Dette, og mye annet historisk og spennende, kan du se mer om i museet, som er interessant både for barn, ungdom og voksne. Det er fri adgang for alle året rundt, se åpningstider i egen ramme på forsiden vår.

Kystartillerimuseet - dessverre stengt inntil videre

Kystartillerimuseet befinner seg i Hovedfortets ytre bygning mot øst. Her vises utviklingen av kystforsvaret i Norge fra slutten av 1800-tallet og fram til 2002. Dette vises ved bruk av gjenstander, modeller, bilder og tekst som også forteller om aktuelle begivenheter, som for eksempel angrepet mot Norge 9. april 1940. Særlig er utviklingen av Kystartilleriet fra 1945 til 1995 viet mye oppmerksomhet. Adgang med en av våre guider. Omvisningen tar ca. 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1.500,-. Se mer informasjon om guidede turer under "Slik bestiller du guide".

Ildledningsmuseet - dessverre stengt inntil videre

Det nye Ildledningsmuseet åpnet offisielt i 2018. Det inneholder en unik samling av orografer og annet ildledningsmateriell som er brukt av Kystartilleriet opp gjennom årene. Send gjerne en e-post til: post@oscarsborgmuseer.no for bestille omvisning med en av våre guider. Omvisningen tar ca. 45 minutter, pris for gruppe opptil 30 personer kr 1.500,-. Se mer informasjon om guidede turer under "Slik bestiller du guide".

Torpedobatteriet - dessverre stengt inntil videre

Torpedobatteriet befinner seg på Nordre Kaholmen, på østsiden. Det ble bygget fra 1898 til 1901. Det ble da utstyrt med ni torpedoer av typen Whitehead Mod. V d. Disse var drevet med trykkluft. To slike torpedoer traff den tunge krysser ”Blücher” om morgenen den 9. april 1940. I dag kan man komme inn i torpedobatteriet med guide og se det slik det var 1. januar 1993, da det ble nedlagt. Adgang med guide, som en del av totimers guidet tur. Ta kontakt via e-post: post@oscarsborgmuseer.no for å bestille omvisning. Pris kr 3.000,- for gruppe opptil 30 personer. Se mer informasjon om guidede turer under "Slik bestiller du guide".

Kanonparken - UTENDØRS OG ALLTID ÅPEN

Til Kystartillerimuseet hører også en kanonsamling ved Vestre Strandbatteri på Søndre Kaholmen. Kanonene i denne oppstillingen ble brukt av Kystartilleriet langs kysten av Norge fra 1945 til 1995. Hver kanon er skiltet med detaljinformasjon, plassen er åpen og det er fri adgang for alle, med eller uten guide.

Presentasjon av Forsvarets ulike grener, i Kommandantboligen - dessverre stengt inntil videre

Kommandantboligen er midlertidig stengt.