Beretninger og historier

Beretninger og historier

Det er skrevet en rekke artikkler knyttet til Marinens flyvåpen og de mange tingene som hendte. På de følgende sidene har vi samlet noen av disse beretningene, som gir innsikt i kjente og ukjente hendelser i pionertiden og fremover til krigsutbuddet 1940.

Flyfabrikken fra sped start i 1912 til nedleggelse i 1965

Av Lars Frebergsvik

Ansatt ved Horten Flyfabrikk 23. juni 52 til 1. oktober 65

Marinens Flyvebåtfabrikk. Marinens Flyvevesen. Horten Flyfabrikk. LFK Horten Flyfabrikk. Flyfabrikken. Navnene har vært mange opp gjennom tiden.

Skoleflyet MF-12

Av Stein Gulli, Norsk Flyhistorisk Forening

Marinens siste skolefly kom aldri i aktiv tjeneste. Var det interne stridigheter eller krigen som hindret dette lille smekre flyet fra å bli elevenes kjæledegge?

Marinens Forsøksstasjon Borrevannet

Av Stein Gulli

I 1921 forgikk det mystiske ting på Borrevannet, sikkert underlagt en viss hemmelighet. Datidens hypermoderne jagerfly gjennomgikk tester som sikkert ikke tålte for mye offentlighet. Som et lyn føk  et lite jagerfly over Borrevannet med en hastighet på 165 km/t hvoretter det steg rett til værs og foretok de mest halsbrekkende øvelser.

Med F. 306 i aprildagene 1940

Fortalt av vernepliktig flyver Kolbjørn Røed

til Stein Gulli, 22. september 1971

Vi ble innkalt til nøytralitetstjeneste på Karljohansvern i Horten den 1. april 1940. Marinen hadde da bevoktningstjeneste hele kysten nedover og denne gikk hver dag.