Ny Blücher modell til Marinemuseet

Modellen er bygget i Tyskland etter originaltegningene og Marinemuseet sikret seg den to meter lange modellen som er bygget i skala 1:100. Blücher er et yndet objekt for modellbyggere, men sjelden bygget helt etter originaltegningene som ikke alltid har vært like lett tilgjengelig. Ikke minst er detaljbeskrivelser av farger og andre detaljer mangelfulle. 77 år gamle Peter Dewitz har i mange år sittet på originaltegningene fra verftet som bygget skipet som var ferdig i 1939.

Tyske Peter Dewitz jobbet i 1960 i den tyske marine da landet fikk tilbake de originale plan- og verfts-tegningene fra de allierte. Blücher tegningen kom til kontoret hvor han var en av de yngste. Han var svært nysgjerrig på fartøyet han hadde hørt om, men som den eldre garde helt ville glemme. Han var fasinert av historien rundt det 18.000 tonn og 205 meter lange slagskipet. 1300 timer har tyskeren brukt på modellen, der alle deler er laget av ham selv med en imponerende grad av detaljer. Selv mener han at dette er den eneste modellen som nær inntil 100% er identisk med originalen. Bakgrunnen for at detaljene har vært lite tilgjengelig er skammen og det forbudte ved nazismen, men også at alt rundt fartøyet var svært hemmelig og med strenge restriksjoner knyttet til alt rundt fartøyet. Det finnes ikke mange bildene av fartøyet. Derfor var originaltegningene fra verftet viktige for å kunne bygge modellen. 

Det er flere ting ved disse tegningene som underbygger påstanden om at skipet var feilkonstruert, sier Dewitz. Blant annet at det var 19 cm klaring fra sjøflyet på dekk til masta og kranens slingringsrom, noe som blant ingeniørene under byggingen ble ansett for å være galskap.

Den nye modellen skal etter planen brukes i den nye utstillingen som skal byges opp rundt angrepet på Norge 9.april 1940. En utstilling som Marinemuseet ønsker skal stå ferdig neste vår. Inntil videre blir derfor ikke modellen tilgjengelig for publikum. Det blir heller ikke modellen av Räumboote - R17 som var med under angrepet på Horten og som fulgte med ved kjøpet av den mye større Blücher (begge bygget i 1:100).