Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.
Tiden før 1814 løftes frem i ny utstilling
Den moderniserte og nye utstillingen i museets gamle avdeling tar for seg opptakten til 1814 og forteller historien om den dansk-norske flåten fra kampen på Københavs red via flåteran og kanonbåtkrigen frem mot 1814. Mye av denne historien skulle bli avgjørende for vårt lands skjebne i forsøket på å etablere Norge som et selvstandig kongerike.
Minnet de falne
Søndag på Karljohansvern er en årlig markering på Karljohansvern der vi minnes de falne. Arrangementet legges til en søndag nær opp til 9.april. Det var som vanlig svært godt oppmøte og det ble en flott markering.
30 + 2 og hjertestarter
Det er viktig å mestre situasjonen når den eventuelt skulle oppstå. Marinemuseets ansatte, vakter og guider har gjenoppfrisket kunnskapene i livreddende førstehjelp. I sentrum for opplæringen sto bruken av hjertestarteren.
Krigskanon flyttet
Kanon fra C-klasse jagere ble flyttet fra utsiden av Marinemuseet til plassering annet sted på området. Bakgrunnen for flyttingen var at kanonen i mange år har skygget for inngangen til Preus Museum (fotomuseet).
2.juledag - 70 år siden senkningen av Scharnhorst
Det tyske slagskipet Scharnhorst med en besetning på over 1800 besetningsmedlemmer var regnet for å være nærmest uslåelig. Samtidig utgjorde den en konstant trussel mot konvoiene til og fra Russland.
«Det nye Sjøforsvaret» - utstillingsåpning 2.mai
Marinemuseet markerer Sjøforsvarets 200 års jubileum med åpning av nye utstillinger, gratis hefte og plakatutstilling 2.mai kl.1230. Vi gleder oss til dagen, og til å åpne dørene for en ny sommersesong.
Det blir taler, musikk, salutt anno 1814 og mye mer på appellplassen utenfor museet før vi åpner dørene til de nye utstillingene for publikum. Siden dette er en innklemt dag, hvor mange tradisjonelt har fri håper vi mange finner veien til Marinemuseet..
Utstillingene åpnet -festdag på museet
2.mai åpnet Marinemuseet sine nye utstillinger for publikum. Åpningen ble en festdag og flott markering. Utstillingene er åpne for publikum hver daq i hele sommersesongen.
KONGENS NEI
Horten Kino og Marinemuseet inviterer til norgespremiere på filmen; KONGENS NEI på Horten kino 23.september kl.1800
Nye plakater utenfor museet
Seks store nye informasjonsplakter er satt opp utenfor Marinemuseet med informasjon om hva du kan se utenfor museet. Klappetelegrafen, kanonparken, undervannsbåt og ankerspillet er blant gjenstander som forklares for besøkende både i åpningstiden og utenom åpningstid. Vi håper besøkende ved museet har stor nytte av denne informasjonen.
Brente gjenstander fra Kongeskipet dukket opp
En februar dag i 2011 hang en pose på døra til nabomuseet vårt - en forvridd tekanne og skipssjefens ordrebok var blant det som dukket opp. Muligens en angrede verftsarbeider som ville gi tilbake klenodier fra kongskipsbrannen. Nå får de hedersplass på Marinemuseet.
Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"
14.12.1911
Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000
Åpningstider
Mai - September:
Alle dager kl 12-16
Oktober - April:
Kun søndager kl 12-16
Helligdager stengt.
Fri entre
Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15
Tlf: 33 03 33 97
epost:mar-mus@online.no
Fregatten KNM Narvik er ikke en del av Marinemuseet og har egne åpningstider.
Sjøforsvaret vs Marinen
Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.
Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.
I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.
Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.