• "Hvad Djevelen Nøler I Efter"
    Utstillingen om sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold og slaget i Dynekilen for 300 år siden er åpnet. En utstilling d......

  • Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940
    Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtli......

  • Olav Tryggvason - kampene i Horten
    Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatro......

Et av verdens eldste marinemuseer har holdt til i samme bygning i Horten siden 1864. Her strekker museets utstillinger seg over mer enn 2000 kvadratmeter. Utstillingene dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine, kanonbåtkrigen 1807-1814, oppbygningen av en egen norsk marine etter 1814, unionsoppløsningen i 1905 og utviklingen før-, under- og etter de to verdenskrigene. Med sine mer enn 150 fartøysmodeller og mengden av gjenstander får publikum en unik nærhet til historien.

Trosners dagbok 1710-1714

Dagboken er av nasjonal betydning fordi den forteller historien ikke bare til forfatteren, men til mange tusen unge norske menn som gjorde tjeneste i den felles dansk-norske flåten. Den gir også en rik beskrivelse av samtiden. Det er ikke bevart andre dagbøker eller lignende beretninger fra norske sjøfolk i denne perioden.

Sjøkrigsskolen til Horten 12.august

Sjøkrigsskolen (SKSK) går i land i Horten Lørdag 12. august for å besøke marinebasen på Karljohansvern, hvor Sjøkrigsskolen lå i mange år.

Kobben hjemme igjen!

Norges første undervannsbåt, Kobben, er hjemme i Horten igjen. Eller rettere sagt tårnet kom i dag fra Bergen til Horten.

Polarhistorie og foredrag på kino

Marinemuseet i samarbeid med Horten kino inviterer til premiere og foredrag på kino fredag 15. februar

Vintertid fra 1.oktober

Fra 1.oktober er det vintertid på Marinemuseet og vi er kun åpent på søndager.

Omvisninger for grupper kan forhåndsbestilles for alle ukedager

Vil registrere landets krigsminner

I forbindelse med at det er 75 år siden den andre verdenskrigen startet i Norge og 70 år siden landet igjen ble fritt, vil Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og riksantikvar Jørn Holme at alle landets kommuner blir med på en dugnad for å registrere og formidle kulturminner fra den andre verdenskrigen.

Tungtvannsheltens fallskjerm ser du på Marinemuseet

Riktignok er fallskjermen omsydd til brudekjole, men like fullt er det fallskjermen som tungtvannshelten Major Leif Tronstad brukte i forbindelse med aksjonen på Rjukan. Det er en fascinerende historie knyttet til en av vinterens store fjernsynssuksesser.

Vinterferieåpent Marinemuseet

Marinemuseet holder åpent tirsdag og torsdag i vinterferien (uke 8). Museet er disse dagene åpent fra 12-15

Museet er gratis! Velkommen

Foredrag - Bombingen av verftet

Gratis foredrag - Bombingen av marineverftet på Horten.

Marinemuseet - torsdag 22. november kl. 19.00

Enige og tro inntil Dovre Faller

Det var Sjøforsvarets eldste representant på Eidsvoll som gav oss dette berømte sitatet, "Enige og tro inntil Dovre faller"

Marinemuseet er medlem av

Sjøforsvarets historiske kalender "dag for dag"

25.04.1840
Hjuldampskipet NORDCAP (1) ble sjøsatt. Dette var Den Norske Marines første maskindrevne skip. NORDCAP (1) ble også benyttet i postvesenets tjeneste og ble utrangert og solgt i 1872.
Kort beskrivelse av NORDCAP (1): Deplasement: 500 tonn Fremdriftsmiddel: Seil og maskin Fart: 9,2 knop maskin) Besetning: 75 mann Bestykning: 2-60 pds. Bombekanoner L/13
25.04.1864
Dampkanonbåten LOUGEN (2) ble overtatt og heiste kommandoen med premierløytnant David Bodom som skipssjef. Det ble overtatt to fartøyer av denne typen, det andre fartøyet fikk navnet GLOMMEN (1). LOUGEN (2) ble benyttet til fi skerioppsyn og til tender for monitorene. Fartøyet ble utrangert i 1885 og solgt i 1903.
Kort beskrivelse av LOUGEN (2) og GLOMMEN (1): Deplasement: 280 tonn remdriftsmiddel: Seil og maskin
Fart: 9 knop. (maskin) Besetning: 50 mann Hovedbestykning: 1-60 pds. glattløpet kulekanon L/14,5 og 1-24 pds. Forladekanon
25.04.1941
Marinens flyvåpens No.330 (Norwegian) Squadron ble opprettet på Island som en del av Royal Air Force Coastal Command. Flyskvadronen hadde kun norsk personell og ble utrustet med norske NORTHROP N3PB sjøfly. Sommeren1942 ble disse supplert med en del CATALINA amfi biefly levert til Royal Air Force (RAF) fra USA. På Island opererte skvadronen fra baser i Reykjavik, Akureyri og Budareyri. Fra tidlig i 1943 fl yttet skvadronen først til Oban i Skottland og senere på året til Sullom Voe på Shetland.
25.04.1981
Kystvaktfartøyet NORDKAPP (4) ble overtatt og heiste kommandoen med kommandørkaptein Lars T. Sætre som skipssjef. Fartøyet er fortsatt i tjeneste.
Kort beskrivelse av NORDKAPP (4)-klassen, se 6/3-1981.

Utdrag fra boken, ajour pr. 31.12.2000

Søk i datoer

Åpningstider

Mai - September: 

Alle dager kl 12-16

Oktober - April:

Kun søndager kl 12-16

Helligdager stengt.

Fri entre

Kontor og bibliotek normalt åpent hverdager 09-15

Tlf: 33 03 33 97

epost:mar-mus@online.no

English

Opening hours

(Subject to changes)

May - September:

12.00 - 16.00 every day

October - April:

12.00 - 16.00 Sundays only

Guided tours for classes and groups outside normal hours after appointment.

German

Offnungszeiten

(mit Vorbehalt eventueller Änderungen)

Mai - September:

12.00 - 16.00   alle Tage

Oktober - April

12.00 - 16.00 nur sonntags

 

Schulklassen und Gruppen kônnen nach Vereinbarung, außerhalb der normalen Offnungszeit, Führungen bestellen.    

Fartøysbase

Søk etter norske marinefartøy

Sjøforsvaret vs Marinen

Begrepet ”Sjøforsvaret” omfatter historisk sett noe mer enn bare ”Marinen”.

Kystartilleriet var i mange år en egen våpengren innenfor Sjøforsvaret. Kystartilleriet, som nå er nedlagt, har sitt eget museum på Oscarsborg.

I dag består Sjøforsvaret av Kysteskadren, som ofte kalles ”Marinen”, samt Kystvakt og Sjøforsvarets skoler.

Det er derfor naturlig at Marinemuseet legger hovedvekten av sin virksomhet på den virksomheten som i dag gjenspeiles i Sjøforsvarets organisasjon og med mest vekt på Marinen.