Ny bok på Forsvarsmuseet: “The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

“The Prince of Scandinavia. Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

Forfatter Lee Sather beskriver utfordringene det innebar å føre krig i Norden på begynnelsen av 1800-tallet. Han viser hvordan Christian August, som følge av disse prøvelser for land og folk, etter krigen fremsto som et symbol for selve Norge.

Boken ble lansert torsdag 29. oktober på Forsvarsmuseet, og er til salgs i museumsbutikken.

“The Prince of Scandinavia.

Prince Christian August and the Scandinavian Crisis 1807–1810”

Professor Emeritus Lee Sather, Weber State University, Utah

En av hovedaktørene i Norden under Napoleonskrigene var Christian August av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg. Han var yngste sønn av en dansk prins, ble feltmarskalk og øverstkommanderende i den norske hæren, stattholder i Norge, og kronprins av Sverige. Denne boken er imidlertid mye mer enn en biografi om Christian August. Indre forhold i de nordiske landene undersøkes nøye, og ikke minst blir kuppet i Sverige 1809 og de påfølgende politiske og diplomatiske manøvreringer med hensyn til suksesjonen gjenstand for grundig analyse.

Perioden 1807–1810 blir ofte tilgodesett med kun summariske fremstillinger av begivenhetene, før fokus blir rettet mot Christian Frederik og året 1814. Når det gjelder Christian August, har historikere hatt en tendens til å anse ham som velmenende og ærlig, men naiv og lett å lede. Noen har også anklaget ham for forræderi mot konge og fedreland. Etter å ha lest denne detaljerte undersøkelse om prinsen av Skandinavia i krig og fred, kan dere selv dømme i disse spørsmål.

Med denne boken gir professor Lee Sather både de viktige årene 1807–1810 og prins Christian August den oppmerksomhet og anerkjennelse perioden og han fortjener.