Alt skal på nett

Arbeidet med å gjøre gjenstander og historien om disse tilgjenglig på internett er påbegynt. Det er mange gjenstander som skal gjøres tilgjenglig, derfor vil arbeidet ta tid. Du kan allerede nå se resultater av arbeidet.

75 års førstegangstjeneste markert på Norges Hjemmefrontmuseum

91 Stomperud inntok Norges Hjemmefrontmuseum i anledning sitt 75-års jubileum som menig. Med et lite opphold under deler av okkupasjonstiden har hverdagshelten fra Sørum underholdt det norske folk gjennom ukentlige striper i Norsk Ukeblad og de seneste år bare som hovedperson i sitt eget julehefte.

En gammel og vakker boksamling

Den eldste boksamligen på vårt magasin er Artilleriets bibliotek. De første bøkene ble kjøpt inn allerede på 1700-tallet, men vi vet dessverre lite om samlingens eldste historie. Vi har derfor startet et arbeid for å finne ut når de første bøkene ble innarbeidet, hvilke bøker dette var og hvor de kom fra.

Najaden og Allert løftet frem

To av våre mest kjente marinefartøy fra krigen mot engelskmennene er uvilsomt Najaden og Allart. For det første handler historien om dramtisk kamp mellom holmene utenfor Risør og det største enkelt tap vår marine led før 1940. For det andre er det historien om skipet som ble tatt av englenderne under det store flåteranet i 1807 og ble satt inn i britisk tjeneste. Hun ble gjenerobret 10. august 1809 utenfor Fredriksværn av 6 rokanonsjalupper og 2 rokanonjoller. Disse historiene forteller den dramatiske opptakten til historien om hvordan Danmark tapte Norge til Sverige.

Kulturelle skolesekken på Marinemuseet

I løpet av ett par uker skal de fleste 10.klassingene i distriktet oppleve skipsbygging og marinehistorie på nært hold. Det er tid for den kulturelle skolesekken på Marinemuseet og Lokalhistorisk Senter. Det er femte året skoleelevene får en innføring i både lokalhistorie, skipsbygging og marinehistorien.