Human, sivilisert eller effektiv krigføring?

Førstkommende søndag 26. mars inviterer Forsvarsmuseet til foredrag kl 1300 ved historiker Bue Wigernes: "Human, sivilisert eller effektiv krigføring? Norske syn på krigens regler 1880–1907."

Foredraget er gratis og åpent for alle, men det er ikke egnet for barn. Velkommen!

Aktuell utstilling: 62 dager - Kampen om Norge 1940

62 dager - Kampen om Norge 1940 er navnet på den nye faste utstillingen ved Forsvarsmuseet. Den ble åpnet på 75 års dagen for angrepet på Norge 9.april.

Utstillingen formidler det mange kan ha opplevde i løpet av de 62 dagene felttoget i Norge varte: krigens trusler, usikkerhet og ødeleggelser. Det stilles ut autentiske tyske og norske gjenstander. Sammen med bilder og nyheter fra de dramatiske dagene i 1940, fortelles ulike sider ved militær- og krigshistorien. Alt presenteres gjennom en helt ny og dramatisk utstillingsarkitektur.

Da Pol III møtte overmakten 8.april 1940

Før midnatt, fem timer før angrepet på Norge skulle starte, oppdaget den lille og gamle fangstskuta Pol III fiendtlige fartøy gå inn i fjorden. Det ble et dramatisk møte, som krevde det første offer i angrepet på Norge.

Olav Tryggvason - kampene i Horten

Mineleggeren Olav Tryggvason senket et tysk fartøy på havna i Horten 9.april 1940 og hindret i første omgang Albatros å trenge inn på havna. Ironisk nok skulle det eneste fartøyet som virkelig betydde noe i kampen om marinens hovedbase på Karljohansvern ikke vært her 9.april

To av okkupasjonstidens viktigste skipsvrak fredes

Riksantikvaren freder to skipsvrak fra andre verdenskrig. Både vraket etter krysseren Blücher (Drøbaksundet, Frogn) og vrakrestene etter slagskipet Tirpitz (Håkøya, Tromsø) er i dag vedtatt midlertidig fredet. Samtidig varsler Riksantikvaren oppstart av ordinær fredningssak for begge skipsvrakene.

Da torpedolageret på Østøya ble sprengt

Søndag ettermiddag 21.januar 1945 hørte Hortens innbyggere tidenes eksplosjon, tett etterfulgt av en enorm røksøyle som steg på himmelen. Historien om sprengningen av torpedolageret på Østøya for 70 år siden (21.januar 1945) er ikke den aksjonen som har fått størst oppmerksomhet selv om målet var å redde livet til hundrevis av sjøfolk.

Landets krigsminnesmerker

Her finner du en oversikt over landets krigsminnesmerker:

Kortfilmen "Minus fem"

Filmen er laget på oppdrag for Hjemmefrontmuseet. Målet med «Minus fem» er å få dagens unge til å reflektere over viktigheten av Grunnloven ved å fokusere på de fem årene vi var uten den fra 1940 til 1945.

Gunnar Sønsteby

Det er med stor sorg Norges Hjemmefrontmuseum har mottatt meldingen om Gunnars Sønstebys bortgang. Han var en viktig støttespiller og venn av museet og vil bli dypt savnet. Filmene det linkes til på denne siden ble produsert av Forsvaret og Norges Hjemmefrontmuseum i 1994, og gir et spennende innblikk i krigsårene til "Nr. 24".

Najaden og Allert løftet frem

To av våre mest kjente marinefartøy fra krigen mot engelskmennene er uvilsomt Najaden og Allart. For det første handler historien om dramtisk kamp mellom holmene utenfor Risør og det største enkelt tap vår marine led før 1940. For det andre er det historien om skipet som ble tatt av englenderne under det store flåteranet i 1807 og ble satt inn i britisk tjeneste. Hun ble gjenerobret 10. august 1809 utenfor Fredriksværn av 6 rokanonsjalupper og 2 rokanonjoller. Disse historiene forteller den dramatiske opptakten til historien om hvordan Danmark tapte Norge til Sverige.